20.9.2018

EGS

EGS on laajentanut viime vuosina ilmaisuaan grafftien lisäksi kohti perinteisempiä taidemuotoja, mm. maalauksia, veistoksia ja installaatioita. EGS:n töitä on esillä myös Helsingin taidemuseo HAM:n graffiti-aiheisessa näyttelyssä, joka on avoinna 9. syyskuuta asti.

EGS:in kuvan on ottanut Tero Jussila.

 

EGS on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia graffititaiteilijoita. Hän sai toukokuussa postimerkkitaidetta edistävän 10 000 euron rahapalkinnon ja syyskuussa Posti julkaisee kaksi EGS:n suunnittelemaa graffitipostimerkkiä.

EGS itse pitää eri puolille maailmaa tehtyjä graffitejaan päiväkirjamerkintöinä, jotka on tehty aina tiettyyn aikaan, paikkaan ja tunnelmaan. Graffiteissa EGS:iä on viehättänyt 1980-luvun puolivälistä asti salaperäisyys. ”Laittomuus ei ole koskaan ollut minulle pääasia vaan salaseuramainen toiminta, jota ei  järjestetty nuorisotalolla. Salaperäisyyden vuoksi teen graffiteja edelleen anonyymisti nimimerkin takana. Kunnioitan graffitin alakulttuuria sillä, että en tuo omaa nimeäni tai kasvojani esiin.”

EGS toistaa töissään kirjaimia E, G ja S loputtomiin. ”Noiden kolmen kirjaimen takana ei ole mitään isompaa merkitystä. Ne olivat mielestäni aikanaan typografisesti makeita kirjaimia ja on ollut mielenkiintoista, miten noihin merkkeihin voi tehdä aina vain uusia merkityksiä.”

Tähän mennessä EGS on maalannut tuhansia graffiteja eri puolilla maailmaa yli 50 maahan ja 500 kaupunkiin ja alkuperäinen viehätys aiheeseen on säilynyt edelleen. ”Graffitien kautta olen tutustunut jatkuvasti uusiin mielenkiintoisin ympäristöihin ja ihmisiin. Itse tekeminen ja näkeminen paikan päällä on tärkeää – kaikkea ei voi kokea Googlessa”, EGS kertoo.

EGS_merkit

Syyskuussa julkaistaviin postimerkkeihin on valokuvattu kaksi EGS:n suunnittelemaa aitoa graffitia maailmalta. ”Punasävyisen graffitin tein Australiassa Melbournen kaupungin varastoalueella vuonna 2015. Vaihdoin aikanaan paljon graffitien valokuvia melbournelaisten maalareiden kanssa. Oli mahtavaa päästä tekemään oma graffiti samaan kaupunkiin paikallisten tekijöiden kanssa.”

Toisessa postimerkissä kirjaimista E, G ja S muodostuu maailmankartta. ”Tein graffitin Pietarissa vuonna 2014 pidetyn taidefestivaalin yhteydessä pienen kuorma-auton kylkeen. Oli mielestäni jännittävä ajatus, että maailmankartta lähti seikkailemaan ympäri Pietaria samaan aikaan, kun Venäjä oli talouspakotteiden vuoksi sulkeutumassa.”

Kartat ovat kiinnostaneet EGS:iä aiheena jo pitkään. ”Kartat liittyvät graffitien kansainvälisyyteen ja niiden tekijöiden verkostoitumiseen. Itse interreilasin aikanaan maasta toiseen ja dokumentoin valokuviin graffiteja erilaisissa mielenkiintoisissa paikoissa. Toisaalta karttoihin piirretyillä rajoilla on vahva poliittinen merkitys. Joku on aina piirtänyt kartassa näkyvät rajat, jotka vaikuttavat paljon siihen, miten näemme maailman.”

EGS arvelee, että postimerkkeihin valokuvattuja graffiteja ei ole enää jäljellä. ”Kaikki graffitit on tehty tiettyyn aikaan, paikkaan ja tunnelmaan. Graffitit ovat osa katukulttuuria, joka elää oman aikansa ja katoaa. On tärkeää, että töitä kuitenkin dokumentoidaan valokuvilla niissä, missä ne on tehty. Tuntuu hienolta, että nämä kaksi työtä jäävät postimerkkien kautta elämään pidemmäksi aikaa.”

Kirjeet ja postimerkit ovat EGS:lle tuttuja jo vuosien takaa. ”Minulla oli eri puolilla maailmaa toistakymmentä kirjekaveria, joiden kanssa vaihtelin kymppikuvia graffiteista. Nyt aion lähettää vanhoille kollegoille nipun valokuvia ensipäivänkuoressa, jossa on itse suunnitellut postimerkit päällä. Se on vähän eri juttu kuin digikuvien julkaisu jossain Instagramissa”, EGS naurahtaa.

Postin taidepalkinto

Postin taidepalkinto on postimerkkitaidetta edistävä palkinto, jolla halutaan nostaa taiteen ja postimerkin arvostusta ja asemaa. – Taidepalkinnolla Posti etsii tekijöitä vakiintuneen postimerkkimaailman ulkopuolelta. EGS rikkoo graffiteillaan perinteisen taiteen tekemisen rajoja. Graffitit sopivat visuaalisuutensa puolesta hienosti postimerkkeihin, kertoo Design Manager Tommi Kantola, joka toimii Postin taidetoimikunnan puheenjohtajana. Vuoden 2017 taidepalkinnon Posti myönsi kuvanveistäjä Jasmin Anoschkinille.

 

Aiheet: Muista ja ilahduta