11.12.2019

Kysyimme suomalaisilta viime jouluna, millainen on ollut ikimuistoisin saamasi joulukortti – saimme mahtavia vastauksia! Kauneus on katsojan silmässä, sanotaan. Ikimuistoisuuden laita lienee samoin, sillä niin monenlaiset kortit ovat ihmisiä koskettaneet.


Yhteiset muistot lämmittävät, itse tehdyt kortit ilahduttavat

Kuvassa on voimaa, ja merkityksellinen valokuva jääkin monelle mieleen: tuttu maisema, rakas lapsenlapsi, kummilapsi, riemukkaista yhteisistä hetkistä muistuttava tuokiokuva.

Itse askarrellut kortit ovat ikimuistoisten korttien ehdotonta kärkeä. Tervehdyksessä koskettaa sekä vaivannäkö että vaikuttava taiteellinen tulos – ja ylipäätään tulos. Perheen pienimpien piirroksista tehdyt joulukortit ovat myös arvossaan.

Korttien askartelusta on muodostunut monelle ikimuistoinen traditio, joka tuo joulumielen itsellekin. Postia sinulle -lehdestä löydät vinkit helppoon askarteluun.

Joulukortit_600x400


Joulukortin henkilökohtaisuus puhuttelee

Joulukortin tekee erityiseksi sen henkilökohtaisuus. Vastaajat muistelevat ilolla, kun lapsena sai ikiomalla nimellä ensimmäisiä kertoja omaa postia. Postipankkia ei ole löytynyt pankkimaailmasta enää 30 vuoteen, mutta yhdellä vastaajista oli edelleen tallessa Kultapossukerhosta saatu ikioma joulukortti – mikä huomioarvo kortilla onkaan! 

Katkeransuloisia tuntemuksia herättävät rakkaimpien viimeiset kortit. Liikutuin, kun sain postissa joulukortin heikkokuntoiselta äidiltäni. Hoitokodissa olivat porukalla askarrelleet jouluisia tervehdyksiä. Jo ensivilkaisusta tunnistin koukeroisen rakkaan e-kirjaimen allekirjoituksessa. Äidin kuolemasta on nyt kolme vuotta, ja korttia katsoessani kyyneleet nousevat yhä silmiin. Kortti on tallessa ja minulle erityisen merkityksellinen.

Koskettavia tarinoita pitävät sisällään myös rintamalta lähetetyt kortit. Ne olivat silloin, ja ovat yhä, ikimuistoisia. Nyt ne ovat sitä vastaanottajien lisäksi myös jälkipolville.


”Ihan tavallinen kortti riittää”

Kyselyn mukaan ”ihan tavallinen kortti” on ikimuistoinen, kun kortin on lähettänyt rakas ja merkityksellinen ihminen. Tämä on varmasti helpotus meille kaikille – kortin ei tarvitsekaan olla paljon glitteriä ja useita työtunteja vaatinut mestariteos. Kortti itsessään ilahduttaa suuresti, kuten yksi vastaajista kuvailee:

”Ensimmäinen tervehdys pitkäksi aikaa kauas lähteneeltä ystävältä lohdutti ja muistutti ystävyyden säilymisestä etäisyydestä huolimatta.”

Ilahduta sinäkin joulukortilla, se voi olla ikimuistoista!

 

johanna-rouhe-rajattu-200x231

Kirjoittaja Johanna Rouhe toimii Postin tuotepäällikkönä. Johanna ostaa ensimmäiset joulukukat jo marraskuussa, todellinen jouluihminen kun on.

 

Tutkimus:

Joulukorttien asema suomalaisten joulutervehdyksissä, 2018 IRO Research Oy. Siirry tutkimukseen >>

Aiheet: Muista ja ilahduta