12.12.2018

 

Marja Vilppulalle Helsingin öiset kadut ovat tuttuakin tutummat. Hän on jakanut sanomalehtiä Postin varhaisjakelussa yli 30 vuotta -  ensin Oulunkylässä, nykyään lähinnä Töölössä.

Monella postilaisella on takanaan pitkä työura, mutta Marja on poikkeus monellakin tapaa. Ensinnäkin hän jäi eläkkeelle Postista 63-vuotiaana, mutta palasi takaisin töihin varhaisjakeluun vuoden kuluttua. Nyt Marja on 73-vuotias ja hän suunnittelee jatkavansa jakelutöitä eläkkeen ohessa niin kauan kun terveyttä piisaa.

Mutta palataan vielä ajassa takaisin ainakin kymmenen vuotta, eli siihen hetkeen, jolloin Marja jäi virallisesti eläkkeelle. Hän oli pitkään haaveillut vapaaherrattaren elämästä ja eläkepäivistä, ihan kuten moni muukin.

”Olen tehnyt yötyötä pitkään. Varhaisjakelun jakovuoro alkaa puolen yön jälkeen ja kestää aamuun saakka. Yötyö vaikutti elämääni, koska säännöllisistä harrastuksista oli hankala pitää kiinni, eikä ystäviä ehtinyt nähdä iltaisin. Aina sanomalehtiä jakaessani haaveilin siitä, kuinka eläkkeellä minulla on sitten aikaa nukkua ja harrastaa”, Marja kertoo.

 

terasmummo-8

Aluksi eläkeläisen elämä vaikutti mukavalta

Aluksi eläkkeellä olikin mukavaa. Oli mahdollisuus nukkua pitkään, puuhata rauhassa kotona ja puutarhassa. Mutta hetken kuluttua eläkkeellä olo alkoi maistua puulta.

”Ensinnäkään minä en saanut nukuttua paljon, kun olen ikäni pärjännyt vähillä unilla. Sen lisäksi eläkkeellä alkoi olla sellainen olo, etten saa oikein mitään päivien aikana aikaan. Päivät vaan haljuilin kotona. Soittelin tuttaville niin usein, että ne ihan kyllästyivät. Eikä itse eläkekään turhan iso ollut. Eläkkeellä ollessa rahaa kuluu ihan toisella tavalla kuin työtä tehdessä”, Marja kertoo.

Marja päättikin palata takaisin töihin. ”Minulla ei ole perussairauksia, ja koska olin fyysisesti hyvässä kunnossa, niin ajattelin, että miksipä ei. Turha minun on käydä eläkkeellä erilaisissa jumpissa ja maksaa niistä, kun voin ihan hyvin pitää kuntoani yllä sanomalehtiä jakamalla -  ja saan siitä itselleni vielä palkkaa eläkkeen päälle”, Marja kertoo.

Varhaisjakelu sopii hyvin eläkeläiselle

Tällä hetkellä Marja tekee töitä neljänä päivänä viikossa. Tai pikemminkin neljänä yönä, sillä jakotyö alkaa aamuyöllä kello 1.35 ja jatkuu aamuun saakka. Marja tekee töitään joka päivä jalan, ja hän työntää sanomalehdet jakokärryissä. Työ on fyysisesti melko raskasta, etenkin Töölössä, jossa jotkut kadut kurottavat jyrkästi ylös.

Kauneimpina kesäöinä lehtien jako ei edes tunnu työltä, koska työvuoron aikana saa nauttia hiljaisesta kesäkaupungista, jossa ei lehdenjakajien lisäksi liiku kuin satunnaisia juhlijoita. Toisaalta työ tuntuu työltä ja vielä raskaalta sellaiselta etenkin pimeinä marraskuun öinä ja lumisina talvina, kun jakelukärryä joutuu työntämään paksussa lumessa. Mutta Marja ei aio antaa periksi.

”Minulla on aivan ihana esimies. Olen pyytänyt häneltä sellaisia jakopiirejä, joissa voin käyttää mahdollisimman paljon hissejä. Toiveisiini on suhtauduttu hyvin”, Marja kertoo.

Marja suositteleekin sanomalehtien jakamista kaikille eläkeläisille, jotka kaipaavat tekemistä ja rahaa eläkkeen oheen. ”Tässä pysyy hyvässä fyysisessä kunnossa ja palkka kelpaa varmasti monelle vielä eläkkeen lisäksi. On tässä myös sosiaalinen ulottuvuus, koska aina aamuyöllä kokoonnumme yhteen ennen jakovuoron alkua. Hyvä puoli on myös se, että saan työterveyspalvelut”, Marja kertoo.

”Joskus ystävät ihmettelevät ratkaisuani, mutta minä aion jatkaa työn tekemistä niin kauan kun nivelet kestää.”

 

 


 

Hae sanomalehdenjakajaksi!

 
Lue lisää työstä Hae täältä
 

Aiheet: Me postilaiset