29.1.2019

Tämänkeväiset ystävänpäiväpostimerkit kuvaavat eri-ikäisten ihmisten välistä ystävyyttä ja yhdessä tekemistä. Sympaattiset postimerkit on suunnitellut taiteilija Matti Pikkujämsä, joka tunnetaan mm. lehti- ja kirjakuvituksistaan sekä muotokuvistaan.

Postimerkkitaiteilijana debytoivan Pikkujämsän kuvituksissa on vahva käsityön tuntu. – Maalasin originaalikuvat paperille ja tein tekstit ja merkkien hammastukset vapaalla kädellä. Pelkistetty julistemainen ilmaisu on hyvä ohjenuora postimerkkien suunnitteluun.

Jaettu ilo -postimerkkivihkon viestinä on, että ystävyyssuhteet ovat tärkeitä läpi elämän lapsuudesta vanhuuteen. – Postimerkkejä tehdessäni ajattelin omaa rakasta ystävääni pohjoisessa. Esittelin postimerkkiluonnoksia myös äidilleni ja siskolleni, koska halusin tehdä merkit, jotka koskettavat ja joihin voidaan samaistua.

 

Postimerkki on graafikoiden hall of fame

Postimerkin suunnittelijaksi pääseminen on Pikkujämsälle kunnia-asia. – Postimerkit ovat Suomessa tavallaan kuin graafikoiden hall of fame. Pääsen näillä merkeillä osaksi nimekkäiden suunnittelijoiden ketjua. Vaikka postimerkki itsessään on pieni arkinen käyttötuote, se herättää vahvoja tunteita ja nostalgiaa.

Matti Pikkujämsä käyttää itse paljon postimerkkejä ja piipahtaa aina välillä myös vanhoja postimerkkejä myyvissä liikkeissä. – Suosikkipostimerkkini on Pirkko Vahteron suunnittelema 50 markan karhupostimerkki. Viime vuosien merkeistä jäivät vahvasti mieleen Tom of Finland -postimerkit. Myös monet vanhat hollantilaiset postimerkit ovat hienoja.

Postimerkkien kuvakielestä kiinnostunut Pikkujämsä kerää myös omaa virtuaalista postimerkkikokoelmaa Pinterestiin.

 

Muotokuvia Punavuoressa ja Japanissa

Matti Pikkujämsä on tunnettu myös muotokuvistaan, joita hän tekee työhuoneellaan Helsingin Viiskulman suunnalla valokuvien pohjalta. Pikkujämsän muotokuvat ja persoonallinen tyyli on ihastuttanut myös Japanissa, jossa hänellä on meneillään useita kuvitushankkeita.

Tällä hetkellä Pikkujämsää työllistää myös CupOfTherapy-projekti. – Teemme projektissa mielenterveyttä edistäviä kuvia sosiaaliseen mediaan ja painotuotteisiin. Kiinnostusta on Suomen lisäksi esimerkiksi Japanissa ja Taiwanissa.

+++++++++++++++

Matti PikkujämsäMatti Pikkujämsä (s. 1976) sai kuvitustaiteen valtionpalkinnon vuonna 2015 ja Rudolf Koivu -palkinnon vuonna 2013.

Aiheet: Muista ja ilahduta