20.9.2018
johanna-rouhe-1401

Kirjoittaja: Johanna Rouhe,
Postin tuotepäällikkö

Minulla on etuoikeus nähdä sivusilmällä postimerkkien syntyä. Niiden muotoutuminen valmiiksi voi kestää parikin vuotta, joten välillä silmäilen salaisuuksia.

Ensimmäiseksi valitaan aihe ja sitten taitelija, joka suunnittelee graafisen ilmeen ja kuvan. Tästä se hauskuus vasta alkaakin. Olen nähnyt joidenkin postimerkkien syntyä ensimmäisistä hahmotelmista yhä valmiimpiin vedoksiin. Huikean kiinnostavaa!

Isoja päätöksiä tehdään: mikä näkökulma otetaan aiheeseen entä käytetäänkö jotakin teknistä erikoisuutta, kuten foliointia tai erikoislakkausta. Usein tarjolla on monta hyvää ehdotusta ja on vaikeaa valita, mikä olisi paras postimerkiksi. Onneksi käyttämättä jääneet ideat voi hyödyntää vaikkapa ensipäivänkuoressa tai postileimassa.

Aina, kun postimerkki julkaistaan, sille nimittäin valmistetaan erityinen kuvitettu kirjekuorensa sekä ensipäivänleima. Ensipäivänleima on oikea postileima, upea sellainen. Ensipäivänkuoren  ja -leiman suunnittelee sama taiteilija kuin postimerkin, niinpä ensipäivänkuori onkin visuaalisesti upea kokonaisuus ja erityisesti keräilyyn sopiva kohde.  

Tiesitkö, että voit saada postimerkit ja keräilyyn sopivat ensipäivänkuoretkin automaattisesti? Kestotilauksena saat kauniita ja erilaisia postimerkkejä ja ensipäivänkuoria kätevästi kotiin. Tee tilaus tästäensipaivankuori

Tietyt teemat saavat postimerkit vuosittain, kuten ystävänpäivä, pääsiäinen ja joulu sekä jokin ikisuosikki kukka-aihe. Muita aiheita on vain jännitettävä.

Europa-postimerkki  julkaistaan yhteisestä aiheesta kaikissa Euroopan maissa joka vuosi. Postimerkin toteutus on puolestaan jokaisen postin oma valinta. Esimerkiksi vuonna 2017 Europa-aiheeksi oli sovittu linnat.  Meillä Suomessa tähän otettiin omin-takeinen lähestymistapa. Postimerkkiimme kuvattiin valokuvaajan omin käsin rakentama lumilinna, kauniissa talvisessa iltaruskossa. Vähänkö voitettiin kaikkien muiden vanhat kivilinnat! 

P.S. Tiesitkö, että voit  myös itse ehdottaa postimerkkiaihetta  www.posti.fi/ehdotapostimerkkia

 

Kirjoittaja Johanna Rouhe toimii Postissa kirjeen tuotepäällikkönä 

Aiheet: Muista ja ilahduta