1.10.2019

Muutama vuosi sitten ostin ensiasunnon – vähän niin kuin heräteostoksena. Kävin Käpylässä kävelyllä ja ajattelin, että täällä olisi kiva asua. Ei vuosien vertailua tai viikoittaista näytöillä ravaamista, ei minkäänmoista pähkäilyä, en ollut edes käynyt uudella asuinalueellani kuin tuon yhden kerran. Pankkiasiat olivat kunnossa, joten tein tarjouksen. Päätös oli minulle helppo, mutta todella merkityksellinen.

En noihin aikoihin ollut Postilla töissä, eikä muuttoilmoitus merkinnyt minulle juuri sen enempää kuin se tyypilliselle ihmiselle merkitsee. Ei minulle tule juurikaan paperipostia - miksi olisin muistanut ilmoittaa osoitteeni johonkin? En siis oikeastaan edes muista, milloin tai miksi tein muuttoilmoituksen.

Nyt postilaisena ja muuttoilmoituksen parissa työskentelevänä voin kuitenkin todeta, että hyvä, että tein.

Itse asiassa muuttoilmoituksen tekeminen vaikutti aika moneen asiaan.

Pääsin äänestämään kuntavaaleissa uuden kotikuntani ehdokasta, uutta nettiliittymää tarjottiin juuri oikeaan aikaan, osoitteeni päivittyi mm. Verohallintoon ja muistin remontin verovähennykset. Sain lähimarketin viikon tarjoukset, muistin samalla muuttaa paketin noutopisteen Käpylään, sakkolappu tuli Italiasta perille asti (huom. olisin maksanut viivästysmaksuja, jos sakko olisi mennyt vanhaan osoitteeseen). Satuinpa itse asiassa toimimaan myös lain edellyttämällä tavalla:

Muuttoilmoituksen tekeminen on lakisääteinen velvollisuus.

Haluan työssäni osaltani kehittää muuttoilmoitusta niin, että se pysyy ”merkityksettömän merkityksellisenä” kaikille muuttajille. Muuttoilmoituksen tekeminen pitäisi olla jatkossakin niin sujuvaa, ettei edes huomaa, kun se tuli tehtyä OmaPosti-sovelluksen avulla ratikkamatkalla. Samalla palveluun tulee lisätä automaattisia ominaisuuksia helpottamaan asioiden hoitamista muuton keskellä.

Voisiko Helsingin alueen parkkilupaprosessi olla sidottu muuttoilmoittamiseen?

Siihen tähdätään. Ja näin joulun lähestyessä monelle voisi olla suureksi iloksi automaattisesti mummolle ja ystäville – ja ystäviltä minulle tuleva ”Osoitteeni on muuttunut”-kortti. Oikea osoite nimitäin takaa sujuvan postinkulun.

Kolme vinkkiäni muuttajille:

  1. OmaPosti-sovelluksessa teet muuttoilmoituksen samalla Postille että Maistraatille. Postiosoite ohjaa postin kulkua ja maistraatille ilmoitetun perusteella määrittyy esim. verotuskuntasi ja äänioikeutesi.
  2. Muuttopostipalvelulla saat ohjattua vanhaan osoitteeseesi menevät lähetykset uuteen osoitteeseen. Palvelu on maksuton ensimmäisen kuukauden ajan.
  3. Muista valita muuttoilmoituksen yhteydessä myös paketin noutopiste lähemmäksi uutta kotia.

Laura_Lehtonen_blogiin_ruska_rajattu

Kirjoittaja Laura Lehtonen työskentelee Postilla tuotepäällikkönä, nauttii ruskan eri sävyistä ja hoitaa siinä samalla näppärästi postiasiansa OmaPostilla.

Aiheet: Hyvä tietää