6.11.2018
tommi_kantola

Kirjoittaja: Tommi Kantola, 
Postin Design Manager

Miten posti kulkee tulevaisuudessa?

Tämä oli kysymys, jonka esitimme pääkaupunkiseudun ala-asteiden koululaisille syyskuussa. Kutsuimme 10 koululuokkaa työpajoihin ja saimme heiltä 190 ennakkoluulotonta ideaa, joista osa nähdään varmaan tulevaisuudessa ihmisten arjessa.

Postin ja Arabian taideosastoyhdistyksen yhteinen Tulevaisuuden esine -hanke liikkui alaotsikkonsa mukaisesti mahdollisen ja mahdottoman rajamailla. Lapsilla ei ollut turhia estoja, kun he ideoivat, miltä tulevaisuus näyttää. Me aikuiset voisimme oppia lapsilta, miten voi heittää ideoita vapaasti ilmaan, että joku alkaa ampua niitä heti alas.

Osa lapsista halusi kehitellä ideoitaan isossa ryhmässä, osa parhaan kaverinsa kanssa ja osa yksin ihan omassa rauhassa. Tärkeintä oli rento ja turvallinen ilmapiiri, jossa voi antaa ajatuksen lentää. Toiset lapsista halusivat kuvittaa ideansa ja toiset kirjoittivat pitkänkin selostuksen tulevaisuuden laitteen toimintaperiaatteista.

Millaisia ehdotuksia sitten saimme? Lasten mukaan tulevaisuuden posti kulkee mm. hologrammina, teleporttaamalla, ajatusten voimalla tai putkia pitkin maan alla. Olipa mukana myös kieli poskessa tehty idea, jossa postimies lyö kermakakun sisään leivotun onnittelutervehdyksen päivänsankarin naamaan. Voittajaksi raatimme valitsi Aleksis Kiven koulua käyvän Maijan ehdotuksen yksisarvisesta, joka taikoo postit vastaanottajalle.

Lasten ideat saattavat kuulostaa nyt hulluilta, mutta parhaista ideoista tulee keksintöjä, joilla rakennetaan tulevaisuutta. Omassa lapsuudessani kellään ei ollut tietoa internetistä tai älypuhelimista ja juuri nyt pohditaan miten kaikkialle levittäytyvä tekoäly tulee vaikuttamaan elämäämme. ”Miten posti kulkee tulevaisuudessa?” on meille Postissa mitä relevantein kysymys.                                                                                         

Katso videolta, kun lapset ideoivat Arabian Muotoilukeskuksessa järjestetyssä työpajassa, miten posti kulkee tulevaisuudessa:  

Kirjoittaja Tommi Kantola toimii Postissa Design Managerina 

Aiheet: Muista ja ilahduta